Seminar o profesionalnom usmjeravanju u Zadru okupio predstavnike visokih učilišta i gospodarstva

Seminar „Profesionalno usmjeravanje u sustavu visokog obrazovanja“ održan je upetak, 22. rujna 2017. godine na Sveučilištu u Zadru, u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U središtu su rasprave bili centri karijera na visokim učilištima, čiji je zadatak povezati studente i poslodavce, pomoći studentima da bolje definiraju svoje obrazovne ciljeve i da razviju praktične vještine koje se traže na tržištu rada. Ovi centri također pružaju informacije i budućim studentima o studijskim programima, kompetencijama koje se stječu te im pomažu bolje upoznati vlastite sposobnosti i interese kako bi mogli donijeti što bolju odluke o odabiru profesije.

“Povezivanje tržišta rada i visokog obrazovanja iznimno je važna tema, stoga nam je drago biti domaćin današnjeg seminara. Važno je uključiti što širi krug dionika u ovu raspravu “, izjavio je na otvaranju seminara prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josip Faričić.

Više od pedeset sudionika skupa imalo je priliku upoznati se s ulogom i aktivnostima karijernih centara iz perspektive visokih učilišta, gospodarstva i studenata.

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, oko 20 posto visokih učilišta ima razvijen neki oblik profesionalnog usmjeravanja, dok s druge strane, 35 posto studenata izražava potrebu za karijernim savjetovanjem. Stoga je Agencija organizirala ovaj seminar kako bi potaknula visoka učilišta na razvijanje spomenute usluge u sustavu visokog obrazovanja kako bi ona bila dostupna svima kojima je to potrebno.

Podsjećamo, seminar o profesionalnom usmjeravanju u visokom obrazovanju održan je i u Zagrebu, 15. rujna 2017. godine i okupio je više od stotinu sudionika iz akademske zajednice i gospodarstva.
Seminar je organiziran u okviru projekta SKAZVO (Unapređenje sustava osiguravanja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja)financiranog iz Europskog socijalnog fonda).

Program

Materijali

Izvješće o istraživanju aktualnog stanja i izazova u pogledu djelovanja centara karijera i profesionalnog usmjeravanja na visokim učilištima

20170922 101735 20170922 094215

 20170922 103459 20170922 094703

 

Skip to content